A tojásfehérje segíthet az óceánok tisztításában

Napról napra nagyobb problémát jelent a vizeink szennyezettsége.
A tojásfehérje segíthet az óceánok tisztításában

Laboratóriumi körülmények között kutatók egészen új és szokatlanul hangzó felfedezésre tettek szert, amiről a Princeton Engineeringben közölt tanulmányukban számoltak be. Munkájuk során a tojásfehérjével kísérleteztek, azzal a céllal, hogy az óceánok vizének szennyezettségét csökkentsék. Tekintettel arra, hogy a Föld legnagyobb vízeinek mélyén összesen 14 millió tonnányi mikroműanyag lapul, a munka több mint időszerű. Sokan nem is sejtenék, hogy olyan hétköznapi apróságok vezethetnek nagy felfedezésekhez, amilyen például egy egyetemi professzor szendvicse. Mert bizony arról van szó, hogy a kutatást végző professzor egy ebéd során elcsodálkozott a szendvicsét alkotó kenyéren, egészen pontosan azon, hogy egyben áll. Az összetartó erőt keresve különféle kenyerek receptjeit vizsgálták, mígnem a sikertelenségek az összetevőkre redukálásra késztette őket, hogy végül eljussanak tojásig, egészen pontosan a tojásfehérjéig.

A tojásfehérje szerkezetének átalakításával hoztak létre egy 98 százalékos hatékonysággal működő szűrőrendszert, ami a sót és a mikroműanyagot is eltávolítja a vízből. A Princeton kutatói a fehérje száraz fagyasztásával, majd annak 900 Celsius-fokra való hevítésével érték el, hogy egy új szerkezetű anyag jöjjön létre, ami nem mellesleg kiváló szűrőképességgel bír.

Az aerogelnek nevezett anyg nem csak a tojásból állítható elő, más fehérjék is megfelelőek a létrehozásához. Mivel a kutatás több mint ígéretes, azok a hangok is elcsitulnak, amik arról szóltak korábban, hogy a 900 Celsius-fok olyan magas hőmérséklet, aminek az eléréséhez fosszilis energiaforrás, de mindenképpen sok energiát kell felhasználni, hogy az kivitelezhető legyen. Tekintettel arra, hogy ezt szárításos-hűtéses, hevítéses folyamatot megismételve más anyagok is felhasználhatók, nem kell attól tartani, hogy az élelmiszeriparra negatív hatással lenne az esetleges későbbi siker. Nagyipari előállításban ugyanis egy olcsóbb fehérjeforráshoz nyúl majd a tudomány.

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Édesburgonya termesztési kihívások: Hogyan kezeljük a leggyakoribb nehézségeket a termesztés során

Édesburgonya termesztési kihívások: Hogyan kezeljük a leggyakoribb nehézségeket a termesztés során

Az édesburgonya termesztése izgalmas és kihívásokkal teli feladat lehet, hiszen számos tényező befolyásolhatja a növény egészségét és terméshozamát.

A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya

A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya

Alternatív megoldás, ami felválthatja a kukoricát.