Növények védelmére is alkalmas a sütemények legfontosabb fűszere: a fahéj

Desszertek készítéséhez szinte elengedhetetlen, de a kertben is nagy hasznát vehetjük.
Növények védelmére is alkalmas a fahéj

Elsődleges felhasználási módja mellett több remek tulajdonsága is van a fahéjnak. Természetesen a konyhai felhasználásra gondolunk elsőként, de az is közismert, hogy remek illatú fűszer több az egészségünkre jótékony hatással is rendelkezik, ha nem fogyasztjuk túl nagy mennyiségben. Az a tulajdonsága viszont csak kevesek számára ismert, hogy a trópusi eredetű fűszernövény magas alkaloid tartalommal rendelkezik, ami miatt a kertünkben is komoly szolgálatot tud tenni.

Nincs több hívatlan vendég

Amíg a legtöbb ember számára kifejezetten kedves a fahéj illata, például a téli estéket idéző, karácsonyi hangulatra emlékeztető erővel bír, addig a négylábúak nem kifejezetten rajonganak érte. A kisebb testű rágcsálók távoltartására tökéletesen alkalmas, így például a veteményesünk védelmére éppen ideális. A használata is roppant egyszerű, elég a védelemre szoruló területet beszórni egy kis fahéjjal, ami irritálja majd a szaglászó állatok orr-nyálkahártyáját, éppen annyira, hogy ne akarjanak majd visszatérni a helyszínre.

Növények védelmezője

A már említett alkaloidoknak köszönhetően a fahéj viszont rendelkezik egy olyan tulajdonsággal is, aminek nagy hasznát vehetjük a kertünkben, sőt, a szobanövényeink nevelése közben is. Ez pedig nem más, mint a gombaölő képessége, illetve a kártevők távoltartására vonatkozó ereje. Vízzel elkevert fahéjat, illetve illóolajat célszerű permetezni a növényeink gyökere közelébe, és ezzel megelőzhetjük a gombás fertőzéseket. Emellett viszont például a gyökereket fenyegető kártevőktől is véd az oldat, olyannyira, hogy még a hangyákat is távol tartja. További nagy előnye az is, hogy például a mechanikai sérülések gyógyulásában is jól használható, hiszen felgyorsítja és elősegíti a regenerálódást. Az előbbiek mellett talán nem is annyira meglepő, de bizony a fahéjjal, illetve olajával a szúnyogok ellen is felvehetjük a harcot. Így nem csak a növényeink védelme, hanem a kertünkben töltött nyugodt idő is garantált.

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Ezért fontos az üvegházakban a szellőztetés télen is

Ezért fontos az üvegházakban a szellőztetés télen is

A fóliasátrak és üvegházak esetében nem csak a fűtésre kell odafigyelni.

Tippek a gazdaságunk fejlesztéséhez

Tippek, hogy miként fejleszthetjük egyszerűen a gazdaságot

Néhány egyszerű szempont betartása sokat jelenthet.

A városi növénytermesztés lehetőségei

Urban farming: a városi növénytermesztés lehetőségei

Egyre többen vágnának bele, de nem tudják pontosan, milyen eszközökhöz nyúljanak.