Az érintésmentes üvegházban robotok aratják a salátát

A teljes mértékben automatizált farmon többféle salátát is termesztenek.
Az érintésmentes üvegházban robotok aratják a salátát

Fenntartható módon, egészséges növények termesztése a célja a vállalatnak, ami a világ legnagyobb teljesen automatizált beltéri farmjával rendelkezik. Ahogy a közreműködő munkatársak mondják: a természet erejével, a technológia segítségével, az emberek által vezérelve. Az ellenőrzött környezet ereje abban rejlik, hogy akár harmincszoros hozamot is képes megtermelni egy azonos méretű szabadtéri földterülethez képest. A kéthektáros terület tesztelése már sikerrel lezárult, itt több mint húsz különböző típusú salátát termesztenek majd.

A jövő már elkezdődött

Különlegessége nem csak abban rejlik a teljesen automatizált farmnak, hogy érintésmentesen, a robotok által zajlik a betakarítás. Több olyan tulajdonsággal is rendelkezik a Barea farm, ami segít megmutatni a sikeres jövőbe vezető, fenntartható irányt.

Zárt öntözőrendszerrel dolgoznak, ami esővíz felhasználásával dolgozik. Ez a megoldás akár 90 százalékkal is képes csökkenti a felhasznált víz mennyiségét. Hibrid világítást alkalmaznak, azaz a napsütés mellett speciális lámpákkal is biztosítják a szükséges fényt a növényeknek. Szakértők segítségével optimalizálják a környezetet, és a mesterséges intelligencia segítségével végzik a betakarítást, közvetlen emberi beavatkozás nélkül. Ennek a precíziós termesztési eljárásnak a lényege, hogy szinte minden részletre folyamatosan ügyelnek, a víz, a páratartalom, a fény, de a CO2 szintje is folyamatosan felügyelet alatt áll. De éppen ennyire ügyelnek arra is, hogy hasznos rovarok segítségével tartsák fenn a biológiai egyensúlyt, miközben a kártevőket szintén az alaposságukkal tartják távol. Abban is sokaknak példát mutathat a vállalat által képviselt szemlélet, hogy miként állnak a pazarlás ügyéhez. Az összes minőségi kategóriának megvan a felhasználója, ahogy a prémium termékek az üzletekbe, a továbbiak az éttermekhez kerülnek, de a szépséghibás, de fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldségek a helyi élelmiszerbankokhoz jutnak, míg az emberi fogyasztásra nem, de állati takarmányozásra megfelelő darabok a helyi gazdákhoz takarmányozási céllal.

Fotó: Illusztráció/Pexels


Kapcsolódó cikkek

A neem olaj az ázsiai csodaszer

A neem olaj az ázsiai csodaszer

A neem olaj egy természetes alapú növényi olaj, amelyet széles körben használnak a mezőgazdaságban.

A városi növénytermesztés lehetőségei

Urban farming: a városi növénytermesztés lehetőségei

Egyre többen vágnának bele, de nem tudják pontosan, milyen eszközökhöz nyúljanak.