Urban farming: a városi növénytermesztés lehetőségei

Sokan vágynak a zöldebb életre, az önellátó termelésre, de a kellő ismeretek híján inkább bele sem vágnak.
A városi növénytermesztés lehetőségei

A háztáji gazdálkodás egyik legfőbb tulajdonsága az volt, hogy alkalmassá tette a háztartásokat az önellátásra. Ez a képesség egyre vonzóbbá válik, hiszen az olcsóbb és kiszámíthatóbb élelmiszerforrásokra is fokozottan nő az emberek igénye. Azonban a városi növénytermesztés nem egyféle módszert jelent, hanem különféle megoldásokat a városban élők számára. Sokaknak arra van szüksége, hogy a környezetszennyező szállítás kikerüljön az ellátási láncból, míg mások a folyamatos magas minőségre építenek a zárt rendszerek lehetőségei miatt. Az urban farming hallatán megint mások a közösségi kertekre asszociálnak, és akadnak olyanok is, akik a balkonokon való zöldségtermesztésre gondolnak. És nem is tévednek, hiszen az urban farming, a városi növénytermesztés magába foglalja a közösségi kerteket, a tetőtéri gazdaságokat, a hidropónia, az aeropónina és az akvapónia is ide tartozik, ahogy a vertikális termelés formái is -- amennyiben városi környezetben zajlik.

Közösségi termesztés

A közösségi kertek fogalma sem annyira egyértelmű,ahogy azt elsőre gondolnánk. A dolog lényege abban rejlik, hogy a társadalom egészen eltérő hátterű szereplőit hozza közelebb egymáshoz annak révén, hogy együttműködnek egy valamilyen típusú kert fenntartásában. A valamilyen típus ugyanis lehet gyümölcsös, zöldséges, gyógynövényes, stb. kert, ahogy maga a terület is lehet egy személy tulajdonában, városi tulajdonban, felparcellázva, egy nagy zöld terület formájában -- tehát nagyon sokféle módon. Itt a kulcs abban rejlik, hogy a közösségi együttműködés révén jön létre a produktum, jelen esetben a zöldség vagy gyümölcs, amin a meghatározott szabályok szerint osztoznak a szereplők.

Nem csak saját célra

Az sem számít ritkaságnak, hogy a városi termesztők nem saját maguknak, hanem például éttermeknek nevelik a növényeket. Ez azért érdekes, mert a hőmérsékletet, a fényt úgy tudják beállítani, hogy a megrendelő igényei szerint növekedjen az adott zöldség -- mindig pont akkorára, és olyan formájúra, amilyenre szeretnék.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a gazdaságunk fejlesztéséhez

Tippek, hogy miként fejleszthetjük egyszerűen a gazdaságot

Néhány egyszerű szempont betartása sokat jelenthet.

Az érintésmentes üvegházban robotok aratják a salátát

Az érintésmentes üvegházban robotok aratják a salátát

Kevés babér terem itt az embereknek. De mennyi saláta!

A magaságyás rejtelmei

A magaságyás rejtelmei – Nem csak hobbikertészeknek!

Népszerű és kényelmes, de közel sem a lusta kertészeknek való.