Ezért fontos az üvegházakban a szellőztetés télen is

A szellőztetésnek éppen olyan nagy jelentősége van, mint a növények melegen tartásának.
Ezért fontos az üvegházakban a szellőztetés télen is

Sokan nem is gondolják, hogy milyen jelentősége van annak, hogy a leghidegebb évszakban is biztosítsák a zárt térben növekvő növényeknek a friss levegőt. Mivel az energiafelhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb kérdése, sokan a levegőztetés elhagyásával is igyekeznek spórolni.

Pedig bizony ez nagyon fontos, mert ha elmarad a szellőztetés, a dohos és meleg levegő a növények pusztulásához is vezethet. Fontos a hőmérséklet kiegyensúlyozása szempontjából, hogy időnként hideg levegővel is ellássuk a zöldségeket. Ez viszont egy igen kényes művelet, ezért közel sem mindegy, hogyan műveljük. Elsősorban természetesen nagyon lényeges, hogy az adott növénynek milyen hőmérsékletre van szüksége a növekedéshez, de számos egyéb tényező is szerepet játszik a folyamatban.

Ügyeljünk a páratartalomra!

Ezek a legfontosabb funkciói a szellőztetésnek: elsőként a hőmérséklet szabályozása, majd a páratartalom csökkentése, valamint a szén-dioxid tartalom növekedése.

A fűtött fóliák alatt hamar túl párássá válhat a levegő, aminek következtében a növények rohadni kezdhetnek, de éppígy veszélyt jelent a penészedés, gombásodás is. A szellőztetés viszont hőmérsékletcsökkenéssel jár, ami nem kifizetődő. Mi lehet akkor az ideális megoldás? A legjobb megoldásnak azok a szellőztetőrendszerek számítanak, amik nem engedik hirtelen beáramlani a hideg levegőt, ami lefagyasztaná a növények nagy részét, de valamelyest kivezetik a túl sok meleget. Fontos tehát, hogy valamelnnyire veszítsen “erejéből” a hideg, mielőtt a palántákat érné. Éppígy hasznos tanács, hogy jobb megelőzni a bajt, és felszereltetni a páramérőt, hőmérőt, hogy tudjuk, mikor van szükség a cselekvésre. Hasznos a keringető ventilátorok alkalmazása is, hiszen ezek képesek a folyamatos mozgatással elérni, hogy mindig az ideális hőfokot tarthassuk fenn.

Fotó: Illusztráció/Pexels


Kapcsolódó cikkek

Árnyékkedvelő konyhakerti növények

Árnyékkedvelő konyhakerti növények

Ha nem jön a termés, könnyen lehet, hogy rossz fajtát választottunk.

A magaságyás rejtelmei

A magaságyás rejtelmei – Nem csak hobbikertészeknek!

Népszerű és kényelmes, de közel sem a lusta kertészeknek való.