Tippek, hogy miként fejleszthetjük egyszerűen a gazdaságot

Ha mindig is az volt a célunk, hogy saját termesztésű zöldségeink, gyümölcseink legyenek, amikkel nem csak a családunkat, de akár a lakóközöss
Tippek a gazdaságunk fejlesztéséhez

Ha a saját gazdaságunk van, akkor nem a legtöbben azt hinnék, elég a mezőgazdasági tudás, de bizony a sikerhez nem árt, ha gazdasági ismeretekkel is rendelkezünk. Éppen ezért talán nem is meglepő, hogy az első és egyik legfontosabb tipp, hogy mindig igyekezzünk képezni magunkat, legyünk tisztában az új ipari trendekkel, ismeretekkel. Ha pedig ezeket megszereztük, osszuk meg a környezetünkkel is, és használjuk közösen a tudást!

Szenvedélyes munka

Nem szabad elfelejteni, hogy a gazdálkodás kemény munka. Éppen ezért célszerű valami olyan irányba specializálódni, ami igazán érdekel minket. Ez azt jelenti, hogy ha például növénytermesztéssel foglalkozunk, válasszunk olyan zöldséget, gyümölcsöt, amit szenvedéllyel tudunk gondozni, hogy megtaláljuk a folytatáshoz szükséges örömöt a munkában.

A környezet az első

Nem csak üres beszéd, hanem a gazdálkodás szempontjából kiemelten fontos a környezetünk, hiszen bizonyos fajok csak bizonyos körülmények között tarthatóak. Termesztéshez a föld minőségét, típusát kell ismernünk, állattartáshoz például a vízellátottság, legelő-lehetőség a legfontosabb szempontok. Ha például kacsát tervezünk nevelni, akkor ehhez nagyobb víztömegre lesz szükségünk, így ilyesmibe például tó közelében érdemes belevágni.

Milyen piacra termeljünk?

Akármilyen gazdálkodást folytatunk, azt tisztázni kell a kezdetekkor, hogy milyen piacra termelünk. Fontos az ellátási lánc, a közönség, de a szállítás és a marketing is, tehát komoly és aprólékos stratégiával érdemes csak ilyen kaliberű vállalkozásba vágni. Végezetül pedig az egyik leghasznosabb tippünk, hogy engedjük meg magunknak a hibázás lehetőségét, hiszen ez a legjobbakkal is megesik, de újrakezdeni, folytatni csak akkor lehet, ha nem látjuk végzetesnek a történteket.


Kapcsolódó cikkek

Ezért fontos az üvegházakban a szellőztetés télen is

Ezért fontos az üvegházakban a szellőztetés télen is

A fóliasátrak és üvegházak esetében nem csak a fűtésre kell odafigyelni.

A magaságyás rejtelmei

A magaságyás rejtelmei – Nem csak hobbikertészeknek!

Népszerű és kényelmes, de közel sem a lusta kertészeknek való.

Árnyékkedvelő konyhakerti növények

Árnyékkedvelő konyhakerti növények

Ha nem jön a termés, könnyen lehet, hogy rossz fajtát választottunk.