A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya

A mezőgazdasági eljárások változása mellett az új igényeknek megfelelő fajok megtalálása is komoly kihívások elé állítja a szakembereket.
A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya

Egyre többet hallani arról, hogy a cirok nagy áttörést hozhat a takarmány-, de az élelmiszeriparba is. Különféle fajtáit ugyanis remekül tudná alkalmazni az előbbi két feldolgozóipar. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy miért lenne erre szükség? A válasz egyszerű, az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények próbára teszik azokat a növények, azokat az eljárásokat, amiket az elmúlt évtizedek, évszázad során megszokhattunk. Újításra van szükség, ami lehetővé teszi, hogy akár az aszályos időszakokban is biztosítható legyen a szükséges ellátás, mind az állatok, mind az emberek esetében. Utóbbiaknál ráadásul előnnyel indul, hiszen a szemes cirok gluténmentes, ami az ételintoleranciával küzdők számára is vonzóvá teheti. Nem elhanyagolható emellett az sem, hogy a silócirok a biomossza készítésében biztosíthat alapanyagot. És hogy mi a legfőbb erénye, ami miatt egyáltalán foglalkozni kezdtek vele a szakemberek? A stressztűrőképessége sokkal magasabb, mint a kukoricának, illetve a másik nagyon jelentős különbség, hogy egységnyi kukoricához képest 40-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége a növénynek.

Takarmánynak is remekül használható, hiszen a szója termesztésének csökkenése mellett szükség lesz olyan fehérjetartalmú növényekre, amilyen például a cirok. Az előbbiekben megfogalmazott tulajdonságaival együtt pedig szinte biztos befutónak számít elsődlegesen a kukorica részleges kiváltásában is. Mivel a megváltozott klimatikus viszonyokat lényegesen jobban viselő növényről van szó, hamarosan egyre több helyen felvehetik a vetésforgóba. Termesztésében egyre nagyobb gyakorlatra tettek szert a hazai termesztők is, amit jól mutat a folyamatosan növekvő termőterületek nagysága is. A kukoricához hasonló beltartartalommal rendelkező cirok tehát biztonságos termőképességével, költséghatékonyságával komoly szereplője lehet a jövő takarmány- és élelmiszer ellátásának.

Kapcsolódó cikkek

Édesburgonya termesztési kihívások: Hogyan kezeljük a leggyakoribb nehézségeket a termesztés során

Édesburgonya termesztési kihívások: Hogyan kezeljük a leggyakoribb nehézségeket a termesztés során

Az édesburgonya termesztése izgalmas és kihívásokkal teli feladat lehet, hiszen számos tényező befolyásolhatja a növény egészségét és terméshozamát.