Itt a válasz, hogy a kedvenc italunk túléli-e a klímaváltozást

Az alkohol nem az első, ami a klímaváltozás kapcsán az eszünkbe jut.
Itt a válasz, hogy a kedvenc italunk túléli-e a klímaváltozást

Amikor arra gondolunk, hogy milyen veszteségekkel jár a hétköznapi életünkre nézve az éghajlat változása, akkor nem feltétlenül az italok szoktak elsőként az eszünkbe jutni. Mégis komoly változásokra érdemes felkészülni, hiszen rövidesen néhány ismert ízt már nem élvezhetünk abban a formában, ahogy azokat megismertük. Az iDrinks.hu segítségével bemutatjuk, mik azok a mezőgazdaságban jól ismert alapanyagok, amik az italok alapját is képezik, és amelyek ama ismert formában várhatóan már nem sokáig maradnak velünk.

Új szokások és új ízek

Az éghajlatváltozásnak már most is érezhető jelei vannak, elég csak az aszályos nyarakra gondolni. A folyamatosan növekvő hőmérsékletnek vannak és lesznek is növényi áldozatai, és ettől merőben megváltoznak majd a szokásaink is. A csokoládé és a kávé például az egyik leggyakrabban emlegetett vesztesei a hőmérséklettel folytatott harcnak. Gondoljunk csak bele, hogy indul majd néhány milliárd ember reggele a megszokott kávé nélkül! És ha a reggel így indul, mi lesz az estével? Hát bizony, az emberiség egyik kedvenc itala, a sör, éppen ennyire rossz képet mutat. De nem sokkal jobb a másik nagy kedvenc, a bor helyzete sem. És bizony nincs mit szépíteni a helyzeten, a koktélok alapjául szolgáló töményebb italok, amilyen például a tequila szintén veszélyben van.

A sör esetében arról van szó, hogy a komló, a maláta, valamint a víz – amik lényegében az összetevők – mind komolyan fenyegetettek. Természetesen itt a víznek van a legnagyobb jelentősége, hiszen víz nélkül nemhogy gabonatermesztés, azaz sör nincs, hanem bizony élet sem igazán. Hasonló a helyzet a borral kapcsolatban is, aminek az ízét nagyban befolyásolja a hőmérséklet, de a talaj minősége, valamint a tengerszint feletti magasság mértéke is. A több fény, nagyobb meleg előrébb hozza a szüretet, és egyes borokat végleg elpusztít, hiszen a szőlő komolyan cukrosodni kezd. A tequila esetében kicsit más a helyzet, ott ugyanis arról van szó, hogy az ital alapjául szolgáló agave növény porzását, és magjainak szétszórását egy helyi denevérfaj végzi, csakhogy az állatok jövője meglehetősen bizonytalan az éghajlatváltozásnak köszönhetően.

Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Édesburgonya termesztési kihívások: Hogyan kezeljük a leggyakoribb nehézségeket a termesztés során

Édesburgonya termesztési kihívások: Hogyan kezeljük a leggyakoribb nehézségeket a termesztés során

Az édesburgonya termesztése izgalmas és kihívásokkal teli feladat lehet, hiszen számos tényező befolyásolhatja a növény egészségét és terméshozamát.

A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya

A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya

Alternatív megoldás, ami felválthatja a kukoricát.