Okos eszközök a mezőgazdaságban 2. rész

A környezet kizsákmányolásának, az energiafelhasználásnak a csökkentése mind fontos velejárói a digitalizációnak.
Még több okos eszköz a mezőgazdaságban

Ahogy arról már korábban is írtunk, a digitalizáció a mezőgazdaságban is beköszöntött, és bár egyelőre különböző mértékű, jellegű, a jövő kétségtelenül a robotika irányába halad. A szenzorok és a drónok mellett még jócskán akadnak olyan eszközök, amik megkönnyítik a gazdák életét, egyúttal lehetővé téve a fentebb már megfogalmazott környezetkímélőbb termelést. Elsődlegesen a növénytermesztésben alkalmazható robotokról van szó, de az állattenyésztésben is akadnak bőséggel olyan rendszerek, amik megkönnyítik a munka hatékonyságát -- gondoljunk csak az új típusú fejőgépekre.

A szántóföldi robotok már léteznek, de még nem az elterjedt okos megoldások közé tartoznak. Tevékenységüket tekintve a cél, hogy teljesen önállóvá válva végezzék például a betakarítást, az öntözést, a vetést. Az adatok gyűjtése is fontos feladat, aminek akkor van igazán jelentősége, ha a gépek képesek egymással kommunikálni, illetve lehetővé tenni a gazdák számára, hogy a rendszerezett információkat elemezhesse. Itt két olyan kulcsfogalommal is találkozunk,ami a jövő gazdaságaira jellemző, az egyik a gépek közötti kommunikáció, a másik pedig a (számítógépes) adatelemzéshez is értő gazda. Az adatok begyűjtése az apró terepjáró robotokkal, szenzorokkal történik, az információkat pedig a felhőbe feltöltve teszik lehetővé a gyors és azonnali elemzési lehetőséget. Ehhez természetesen az egyik legfőbb akadályt is fel kell számolni, amit a hiányos hálózatok jelentenek. Mivel egyelőre a fejlettebb területeken sem biztosított a stabil internethálózat, ez lesz a legnagyobb feladat, amit meg kell oldani, és mindezt a kisebb gazdálkodásokra is figyelmet fordítva.

További hasznos eszköz még, a digitalizált öntözők családja. Ezekkel a rendszerekkel a gazdák akár a távolból, a telefonjukról is biztosíthatják a termőföld vízellátását. Emellett természetesen élőben követhetik a gépek működését, amiket szabályozhatnak, de hamarosan a technológia azt is lehetővé teszi, hogy a szükséges tápanyagokat is a földekre juttassák ilyen formában, a víz segítségével.

Kapcsolódó cikkek

Okos eszközök a mezőgazdaságban

Okos eszközök a mezőgazdaságban 1. rész

Önjáró robotok, amik egymással kommunikálnak? Ez már a jelen!

Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

A jövő mezőgazdasága nem a fenntarthatóságra, hanem egy új szemléletmódra törekszik.

A modern mezőgazdaság egyik legfontosabb gépe, az autonóm traktor

A modern mezőgazdaság egyik legfontosabb gépe, az autonóm traktor

Az önvezető robotok nélkül nem lesz könnyű versenyben maradni.