Okos eszközök a mezőgazdaságban 1. rész

Folyamatosan nő a bevethető okoseszközök száma a mezőgazdaságban is.
Okos eszközök a mezőgazdaságban

A digitalizáció a mezőgazdaságban is beköszöntött, de korántsem annyira egyszerű a helyzet ezzel kapcsolatban, ahogy gondolnánk. A precíziós gazdálkodás már a gyakorlatban is működik, azaz sokkal nagyobb hatékonysággal és sokkal alaposabban képesek a gazdák művelni a földjeiket, amennyiben élnek a technológia nyújtotta segítséggel. De ez csak a kezdeti lépés ahhoz, amikor már az önjáró gépek képesek lesznek saját döntéseket hozni, de legalábbis a környezet és körülmények változásaihoz alkalmazkodva folytatni a programjukat. Amikor a mesterséges intelligencia vezérelte gépekkel gazdálkodik majd az emberiség, akkor biztosítania kell a robotok számára a megfelelő kommunikációt is, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal működhessenek. Mivel az emberiség már jelenleg is igen csekély százaléka foglalkozik mezőgazdasági munkával,miközben a fennmaradó hatalmas hányada az ő munkájuknak köszönheti az élelmiszereit, igen komoly kérdésről van szó. A termesztésre alkalmas földterületek csökkenése, a Föld folyamatosan növekvő lélekszáma együttesen követelik a hatékony és kellően precíz gazdálkodást.

Mit használunk már ma is?

A szenzorok igen elterjedt eszközei már ma is a gazdaságoknak. Rengeteg információ és adat köszönhető nekik, amik segítik a munkavégzést. Különféle formái ismertek, a növényvédelemben, a talaj és a művelésre váró területek feltérképezésében is komoly támaszt jelentenek.

Egyre gyakoribb a drónok használata is. Ezek a roppant praktikus, egyszerűen kezelhető eszközök segítik a gazdákat abban, hogy gyorsan és egyszerűen kapjanak képet a földjük állapotáról. Akár a termés állapotát, akár a művelésre váró földek egyenletességét szeretnék átlátni, akár éppen a vadkárokra kíváncsiak, a drónok nagy hasznukra válhatnak, hiszen jó minőségű képet készítve, kellő magasságból, belátva az egész vidéket képesek a gazdák informálására.

Kapcsolódó cikkek

Innovációk az ásványvíziparban

Innovációk az ásványvíziparban

Az ásványvíziparban az innováció a technológiai fejlődést és az új termékfejlesztéseket jelenti, amelyek célja a termelékenység növelése, a költségek csökkentése, a fenntarthatóság elősegítése és a fogyasztói igények kielégítése.

Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

A jövő mezőgazdasága nem a fenntarthatóságra, hanem egy új szemléletmódra törekszik.

Gépek a mezőgazdaságban

Gépek, amik megváltoztatták a mezőgazdaságot

Így váltak a ma ismert gépek elengedhetetlenné a termelésben.