A modern mezőgazdaság egyik legfontosabb gépe, az autonóm traktor

A szemünk előtt zajló átalakulások egyike, ahogy az élő munkaerőt felváltja az olcsóbb és precízebb robotika.
A modern mezőgazdaság egyik legfontosabb gépe, az autonóm traktor

A precíziós gazdálkodás egy olyan új irányzat a mezőgazdaságban, ami nélkül nem feltétlenül lehetetlen a fennmaradás, de kétségkívül jóval nehezebb lesz lépést tartani. Ugyan a technológia használatának különböző fokozatait ismerjük, hiszen a felügyelt autonómiától kezdve a teljesen robotizált gazdálkodásig léteznek változatok, várhatóan a teljesen önálló működésre történő fokozatos átállás lesz a jellemző.

Azt már láthatjuk, hogy a jövőben jóval kevesebb fizikai munkára lesz szükség, és sokkal több, magasabb szakmai tudásra. Már ma is találkozhatunk olyan gazdaságokkal, ahol alkalmazzák az új teljesen autonóm technológiát, és egy távoli vezérlőközpontból irányított robotokkal végzik a munkát. Ezek a gépek nem csak azért különlegesek, mert mesterséges intelligenciával felszerelve járják a programjuk szerint a földeket, hanem mert komoly elemzéseket is végeznek.

Ha egy gazdaság automatizált traktorokkal szeretne dolgozni, nem feltétlenül kell lecserélnie a már meglévő gépparkját. Akadnak ugyanis olyan rendszerek, amelyeket utólag is lehet telepíteni. Ezekkel a megoldásokkal pedig a traktor önállóan dolgozik majd, feltérképezve a környezetét a program által irányítva alkalmazkodik a térbeli elemekhez, akadályokhoz. Mivel ez a típus a 360°-os kamerás képet is biztosítja, lehetővé válik a távolban lévőkezelő számára, hogy szükség esetén beavatkozzon. Ahogy az emberiség egyre kisebb százaléka veszi ki a részét a mezőgazdasági munkából, úgy veszik át a helyüket a robotok. Az emberek a munkafolyamatok összefogásáért, menedzserként lesznek jelen, nem kétkezi munkásként, ahogy egykoron. A mesterséges intelligenciának köszönhetően már léteznek azok a gépek, amik folyamatosan fejlesztik önmagukat, és képesek felülbírálni a korábbi döntéseiket, azaz módosítják a körülmények függvényében a következő lépésüket.

Kapcsolódó cikkek

Gépek a mezőgazdaságban

Gépek, amik megváltoztatták a mezőgazdaságot

Így váltak a ma ismert gépek elengedhetetlenné a termelésben.

Innovációk az ásványvíziparban

Innovációk az ásványvíziparban

Az ásványvíziparban az innováció a technológiai fejlődést és az új termékfejlesztéseket jelenti, amelyek célja a termelékenység növelése, a költségek csökkentése, a fenntarthatóság elősegítése és a fogyasztói igények kielégítése.

A modern mezőgazdaság egyik legfontosabb gépe, az autonóm traktor

A modern mezőgazdaság egyik legfontosabb gépe, az autonóm traktor

Az önvezető robotok nélkül nem lesz könnyű versenyben maradni.