Árnyékkedvelő konyhakerti növények

Néhány óra napsütés mellett is lehet csodás veteményesünk.
Árnyékkedvelő konyhakerti növények

Amikor saját konyhakertet tervezünk, akkor a növények kiválasztásakor nem csak a föld minőségére, típusára kell figyelni, hanem arra is, a napsütéses órák száma milyen nagy. Nem kell csüggedni akkor sem, hogy a napfényes órák száma nem túl magas, hiszen akkor is termelhetünk növényeket, lehet saját kiskertünk, hiszen akadnak olyan fajták, amik a félárnyékot, árnyékot kedvelik. Amikor arról beszélünk, hogy egy földterület árnyékos, akkor arról van szó, hogy napi kettő-négy órán keresztül süt oda a nap.

Az egyik olyan növény, ami jól viseli az árnyékos területeket, és a kevés napfény ellenére is bő hozammal terem az nem más, mint a hideg évszakban érkező kelbimbó. A kisméretű káposztákat termő növények magasra nőnek, amikor ültetjük őket, célszerű a szárak mellé kisebb növésű típusokat, például borsót vagy esetleg is ültetni.

Hasonlóan jól tűrik az árnyékot a sóska és a spenót is, akár két-három óra napsütés is elég ahhoz, hogy szépen növekedjenek. Előbbinek két típusa is jól nevelhető árnyékban, tehát a francia sóska és a kerti sóska is megél a sötétebb kertrészeken. Ahogy a kelbimbó, úgy a kelkáposzta is a keresztesvirágúak közé tartozik, és hasonlóan jól bírja a kevés fényt is. Termését a késő őszi időszakig élvezhetjük, és miközben növekedik nem csak a jövőbeli felhasználása miatt, hanem látványáért is dicsérhetjük.

A levesek elmaradhatatlan hozzávalója a fehérrépa, ami ugyan némi gyakorlatot igényel, de cserébe biztosan felhasználható. Hasonlóan jól hasznosítható az étkezéseink során a vízitorma, amit régebbi időkben gyomnövényként könyveltek el. Ez a magas ásványianyag tartalommal rendelkező növény nem csak ízletes, hanem egészséges kiegészítője lesz az étrendünknek. Fontos tudni róla, hogy a melegházban jól érzi magát, ahogy azt is, hogy akár egész évben szüretelhetjük a káposzta-nemzettség aprólevelű tagját.

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

A neem olaj az ázsiai csodaszer

A neem olaj az ázsiai csodaszer

A neem olaj egy természetes alapú növényi olaj, amelyet széles körben használnak a mezőgazdaságban.

Így használjon fűtőszőnyeget a növények csíráztatásához

Így használjon fűtőszőnyeget a növények csíráztatásához

Gyorsabban bújnak ki a magok, ha megfelelő meleget kapnak.