Így használjon fűtőszőnyeget a növények csíráztatásához

A fűtőszőnyeg hasznos megoldás a növények csíráztatásához. Ezek az eszközök elősegítik a növekedést és általában megkönnyítik a kertészeti szezon kezdetét, különösen a kezdők és a hűvösebb éghajlaton élők számára.
Így használjon fűtőszőnyeget a növények csíráztatásához

A csíráztatásra vonatkozó legtöbb útmutató azt sugallja, hogy a nap természetes melege elősegíti a magvak gyorsabb csírázását – és ez így igaz. A magvak a legtöbb esetben 18 és 32 fok közötti hőmérsékleten csíráznak ki. Ez az oka annak, hogy tavasszal és nyár elején érdemes elültetni őket. Ez azonban nem könnyíti meg a helyzetet a zordabb éghajlaton élők számára, akik kertet szeretnének.

Nekik jelenthet megoldást a fűtőszőnyeg, amely elegendő meleget biztosít a növények részére. A fűtőszőnyeget érdemes a palántaindító cserepek alá teríteni, hogy segítsen a magoknak mihamarabb elérni a csírázási hőmérsékletet.

Ezek az alkalmatosságok kevés áramot használnak és éjszaka is melegen tartják a növényeket. Sokuknál termosztát is található, így könnyen szabályozható a hőmérsékletük. Ha nem is elengedhetetlenek, rendkívül nagy segítséget jelentenek a vetőmag csíráztatásában.

A fűtőfólia különösen hasznos abból a szempontból, hogy a nedves talaj hűvösebb, mint a száraz. Ez azonban nem segíti a palánták növekedését, mivel sok vízre van szükségük.

A növekedést nem garantálja, de ha Ön nedvesen tartja a talajt, és természetes vagy mesterséges fényt is alkalmaz, akkor a fűtőszőnyeg segítheti a palánták növekedését vagy felgyorsíthatja a csírázást - mondja Tóth Tamás, az Intelligens Fűtőfólia ügyvezetője, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Hogyan kell használni?

A fűtőszőnyeg használata a növények számára meglehetősen egyszerű. Néhány lépéssel hatékonyak és eredményesek lehetünk.

Vásároljon jó minőségű fűtőszőnyeget! A legjobb eredmény elérése érdekében válasszon egy állítható termosztátot, hogy jobban alkalmazkodhasson bizonyos növényfajták ideális csírázási hőmérsékletéhez. Helyezze a fűtőszőnyeget a lapok, cserepek vagy cellás tálcák alá. Tartsa nedvesen a talajt és óvja a háziállatoktól!

Adjon a szőnyegnek néhány napot, hogy kifejtse a hatását. A talaj felmelegedése általában eltart néhány napig, különösen mély vagy nagy cserép vagy tálca esetén.

Ellenőrizze a talaj hőmérsékletét, hogy megbizonyosodjon róla, a fűtőszőnyeg megfelelően működik. Előfordulhat, hogy még a termosztáttal rendelkezők is kis időre kikapcsolnak, és beállításra szorulnak az edénymérettől és a talajmélységtől függően.


Kapcsolódó cikkek

Árnyékkedvelő konyhakerti növények

Árnyékkedvelő konyhakerti növények

Ha nem jön a termés, könnyen lehet, hogy rossz fajtát választottunk.

Az érintésmentes üvegházban robotok aratják a salátát

Az érintésmentes üvegházban robotok aratják a salátát

Kevés babér terem itt az embereknek. De mennyi saláta!