Betiltják az élőállat-exportot

Ugyan ez nem globális lépés, de egy világszerte ismert jelenségre a válasz.
Betiltják az élőállat-exportot

Új-Zélandon úgy döntöttek, az állatjóléti szempontokat is figyelembe kívánják venni jövőben, ezért betiltják az élő állatok exportját. A konkrét ok, hogy két év alatt mintegy 38 ezer állat veszett oda a megpróbáltatásokkal teli utazás során.

Egy komoly baleset volt a katalizátora a döntésnek, amelyben egy állatszállító hajó 41 fős legénysége vesztette életét, valamint az a 6 ezer szarvasmarha is odaveszett a tájfunban, amiket a hajón szállítottak. Az állatvédők érthető módon komolyan tiltakoznak az élőállat-export ellen. Abban az évben, amikor az előbb említett baleset történt, egy másik hajó is elsüllyedt, aminek következtében 14 ezer juh fulladt vízbe. De az előző évek tendenciái sem jobbak, számos hasonló méretű baleset történt az egymást követő években, ahol állatok tízezrei vesztették el életüket a tengeren. Mivel Ausztrália és Új-Zéland is kifejezetten messze van a többi piactól, így a balesetek nélkül is kifejezetten veszélyes, de mindenképpen megterhelő az állatok számára a hajóztatás.

Természetesen a döntés politikai vitákat is kiváltott, mert míg a zöldek kifejezetten üdvözölték a döntést, a gazdasági érdekeknek nem kifejezetten tesz jót. A környezetvédők úgy gondolják, hogy sosem lehet elég korán cselekedni, de ezzel az ellentábor nem ért egyet. Ausztrália is meghozta az erre vonatkozó szabályozásait, de mivel teljeskörű átállás lassabban megy, ezért csak Új-Zéland után állnak be ebbe a sorba. A tervezés Nagy-Britanniában is megkezdődött, de egyelőre a megvalósítás folyamatáig még nem jutottak el.

Etikus viselkedés

Elérkezett az etikus és tudatos döntések kora, hiszen az eddig ismert világrend, illetve az azt kiszolgáló rendszerek a jövőben már nem fenntarthatóak. A tartós és eredményes változáshoz gyakorlati lépésekre van szükség. Az új-zélandi zöldek szerint ezzel a lépéssel is bizonyítják, hogy hazájukban milyen jelentősége van az etikus lépéseknek.

Fotó: Illusztráció/Pexels

Kapcsolódó cikkek

Amit a sertésekről tudni kell

Minden, amit a sertésekről tudni kell

A háziasított sertéssel kapcsolatban még ma is sok tévhit él az emberek képzeletében.

Komoly kihívások várnak a takarmányiparra

Komoly kihívások várnak a takarmányiparra

Számos kérdés felmerült az ágazat jövőjét illetően.

Betiltják az élőállat-exportot

Betiltják az élőállat-exportot

Túl sok állat pusztult el a tengeren.