Komoly kihívások várnak a takarmányiparra

Komoly változások várhatóak az állatok takarmányozásában az elkövetkező néhány évtizedben.
Komoly kihívások várnak a takarmányiparra

Amikor az emberek étrendjéről van szó, a legkülönfélébb diétákról hallunk, szinte hetente bukkan fel egy-egy újabb csoda élelmiszer, ami eddig ismeretlen, de valójában nélkülözhetetlen eleme az egészséges életnek. Valójában arról van szó, hogy nincs egységes és mindenkinél egyformán jól működő étrend, viszont a változatosság, illetve a szükséges tápanyagok bevitele, a kellő mennyiségű folyadék, a vitaminok mind-mind hozzájárulnak a jólléthez. És ez az állatok esetében sincs másként. Más az ideális étrendje egy kifejlett szarvasmarhának és más a borjúnak, ahogy a disznó és malac is mást eszik optimális esetben.

Betegségek megelőzése

A megfelelő étrend biztosítása alapvető feladat az állattenyésztés során. Akadnak olyan takarmánykiegészítők, amik segítenek a tápanyagtartalom javításában. Ha az állatok nem szenvednek hiánybetegségekben, egyebek mellett például kevesebb antibiotikumra van szükség, ami a húsipari feldolgozás során közel sem hátrány. Az is nagyon fontos, hogy az ipari állattartás során sokszor olyan koncentrátumokkal etetik az állatokat, amik nem bővelkednek a szükséges ásványi anyagokban. Ezeknek a pótlása kulcsfontosságú, egyebek mellett az egészséges utódfejlődés érdekében is. Így tehát akár házilag kevert takarmányról van szó, akár előre legyártott koncentrátumról, nagyon fontos az összetétel. Ez a vásárlók érdekeit is szolgálja, akik számára különösen nagy jelentőséggel bír, hogy a hús, amit vásárolnak, egészséges állaté legyen.

A piac instabilitása

A globális problémákra az egyik legjobb megoldás a helyi lehetőségek megerősítése. Ez az állattenyésztés esetében, a takarmányozással kapcsolatban is így van. Mivel a fehérje fontos alkotóeleme a tápoknak, ennek mindig biztosítottnak kell lennie. A legtöbb esetben szóját használnak ehhez, viszont mivel a szállítás és előállítás sem olyan egyszerű és kihívásmentes feladat, mint korábban, érdemes a helyi alternatívákon gondolkodni, és alkalmazni ezeket.

Fotó: Illusztráció/Pexels


Kapcsolódó cikkek

Komoly kihívások várnak a takarmányiparra

Komoly kihívások várnak a takarmányiparra

Számos kérdés felmerült az ágazat jövőjét illetően.

Amit a sertésekről tudni kell

Minden, amit a sertésekről tudni kell

A háziasított sertéssel kapcsolatban még ma is sok tévhit él az emberek képzeletében.

Tengerre szállt kecskékkel csökkentette kiadásait a gazda

Tengerre szállt kecskékkel csökkentette kiadásait a gazda

A mesének is beillő történet egy véletlennel kezdődött.