Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

Földünk népessége drasztikus mértékben megnőtt, 8 milliárd ember ellátása új megközelítéseket igényel.
Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

Az elmúlt évek során világossá vált, hogy nem elég egy fenntartható életre törekedni, gyökeres változásra van szükség. A környezet védelméért a kormányzati és nemzetközi szervek is egyre nagyobb erővel lépnek fel, hiszen ma már tudjuk, az új technológiák fontos eszközeink lehetnek ahhoz, hogy a Föld kiszipolyozása nélkül, a mai és jövőbeli gazdálkodók generációi tovább termelhessenek. Következzen néhány olyan innováció, amik megváltoztathatják a jövőt.

Lézeres madárijesztő

A madarak az ember barátai, de a termés ellenségei. Nincs mit szépíteni azon, hogy a mezőgazdaság kezdete óta komoly harcot folytatnak termelők és szárnyasok. A horrorfilmekben feltűnő kalapos madárijesztőktől kezdve a gázhajtásos propán-ágyúig a legkülönfélébb módszerekkel próbálták eddig elűzni a madarakat – sikertelenül. Ellenben egy egyetemi kutatócsoport munkájának köszönhetően a zöld színű lézerfény hatékonyan, és nem mellesleg kevésbé környezetkárosítóan használható.

Permetező méhek

Izgalmas új módszernek számít egy kanadai cég technológiája, ami méhek segítségével juttat el egy organikus gombaölőt a növényekhez. A kaptárban elhelyezett poron minden méh áthalad, amikor elhagyja a “bázist” így eljuttattva a szert a növényekig. Ugyan nem minden betegség megelőzésére alkalmas, de így is nagyon hatékony, valamint környezetbarát megoldásról van szó. A kémiai növényvédők helyett tehát ezzel a módszerrel egy természetes folyamatot sikerül – némileg felturbózott változatban – visszaintegrálni a természetbe.

Vertikális gazdálkodás

Ezt a technológiát már ismerjük, sőt, a gyakorlatban is használjuk, de még korántsem ez a bevett termelési módszer. Ennek lényege, hogy a növekvő népességszámmal együtt gyarapodó élelmiszerigényt kiszolgálja, miközben a csökkenő szántöföldek mellett biztosítson egy kis helyen is nagy hatékonysággal működő, környezetbarát módon üzemeltethető rendszert.

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Okos eszközök a mezőgazdaságban

Okos eszközök a mezőgazdaságban 1. rész

Önjáró robotok, amik egymással kommunikálnak? Ez már a jelen!

Gépek a mezőgazdaságban

Gépek, amik megváltoztatták a mezőgazdaságot

Így váltak a ma ismert gépek elengedhetetlenné a termelésben.

Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

A jövő mezőgazdasága nem a fenntarthatóságra, hanem egy új szemléletmódra törekszik.