Miért fontos a talajlazítás?

A növények mindegyikének megfelelő mennyiségű levegőre, hőre, vízre, valamint tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy a gyökerei fejlődni tudjanak.
Miért fontos a talajlazítás?

A feltételek megteremtésének legfontosabb feladatai a talajszerkezet javítása és a vízelvezetés biztosítása.

Mikor van igazán szükség a talaj meglazítására?

A hosszan tartó esős időszakok, a járműterhelések mind felelősek azért, hogy a föld tömörödik és ezáltal a vízelvezető pórusai eltűnnek. Ezekben az esetekben csak lazítással lehet javítani a talaj minőségén, mégpedig egy eladó eke beszerzésével és egy talajlazító segítségével. Akkor lesz sikeres a talajlazítás, ha a talaj tömörödése valóban problémás és ha a vízelvezetés tényleg nem jó. Nem szabad túlzásba sem vinni, mert azzal energiát pazarolunk és károsan hathat azokra a berendezésekre is, amellyel a talajt megműveljük.

Tehát első körben érdemes ellenőrizni, hogy tényleg van-e probléma a talajjal, azaz a felső rétegek tömörödnek-e, sűrű-e a talajréteg és esetleg a mélyebb részeken történt-e a tömörödés. Az ellenőrzést úgy végezhetjük el a legegyszerűbben, ha megfigyeljük, hogy a minta gödörben azonosítható-e a probléma. Ha elváltozást tapasztalunk, akkor bátran bevethetjük a mezőgazdasági gépeket a probléma megoldására.

Mire figyeljünk oda vásárláskor?

Mielőtt azonban a talajlazító kínálatot megnézzük, hogy beszerezzük a megfelelő munkagépeket a talajlazításhoz, gondoljuk át, hogy mekkora a munkamélység tartománya, mennyire szükséges meglazítani a földet, mekkora területről van szó és mennyi pénzünk van a beszerzésére. A talajlazítónak minden esetben igazodnia kell a már meglévő traktorunkhoz, főleg, ami a fogak számát illeti. Az is fontos, hogy mekkora a keréktávolság, hiszen ehhez mérten lesz pozícionálva a mélység is. Fontos a csatlakoztatási lehetőség is, hiszen nem mindegy, hogy hány pontos felfüggesztéssel rendelkezik a talajlazító és az illeszkedik-e a már meglévő mezőgazdasági munkagéphez.

Első körben talán könnyű feladatnak tűnhet a talajművelés, de egyáltalán nem az. Nagyon sok mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy ne rontsuk el a föld minőségét. Hiába akarunk jót, ha azt nem a megfelelő eszközökkel és nem a megfelelő időpontban tesszük meg. Annak érdekében, hogy a teljes munkafolyamat ne menjen kárba, végezzük el a terület alapos felmérését mielőtt belefognánk a talaj megművelésébe. Mivel ez egy nagy energia- és anyagigényű művelet ezért nem érdemes elkapkodni egyetlen lépést sem.

Kapcsolódó cikkek

Okos eszközök a mezőgazdaságban

Okos eszközök a mezőgazdaságban 1. rész

Önjáró robotok, amik egymással kommunikálnak? Ez már a jelen!

Gépek a mezőgazdaságban

Gépek, amik megváltoztatták a mezőgazdaságot

Így váltak a ma ismert gépek elengedhetetlenné a termelésben.

Még több okos eszköz a mezőgazdaságban

Okos eszközök a mezőgazdaságban 2. rész

Átalakuló világunkban egyre gyakoribb, hogy a kétkezi munkát felváltja a gépek bevetése.