Gépek, amik megváltoztatták a mezőgazdaságot

Gépek és technológiák, amiket ma már nem tudnánk mellőzni.
Gépek a mezőgazdaságban

Egy valami nem változott az idők folyamán, mégpedig az, hogy a mezőgazdasági munka nem gyerekjáték. Ahogy régen, úgy ma is komoly és megterhelő munkáról van szó, de a régi időkben kétségtelenül nagyobb fizikai igénybevétellel, idő- és energiabefektetéssel járt a feladatok ellátása. Amíg akkor az állatok erejére tudtak a gazdák támaszkodni, úgy ma már a gépek, számítógépek nyújtanak segítséget. De mik azok az eszközök, amik nélkül a ma ismert mezőgazdaság nem létezne? A termelés és hatékonyság növelése a gépek használatával együtt nőtt, ma pedig már ezek a korábban komoly innovációnak számító eszközök is sok esetben elavulttá váltak. Ismerjünk meg néhány gépet, amik segítették a modern mezőgazdaság létrejöttét.

A gőzgépek megjelenése komoly fejlődést indított el az iparágban, amit aztán a dízelmotorok használata járatott csúcsra. Ma már ennél is fejlettebb eszközökkel dolgozik a világ egy része, aminek következtében a termelés folyamatos növekedést mutat. Az egyik legismertebb gép, a kombájn. Ez a szerkezet lényegében egy iszonyatosan gyorsan működő kaszálógép, ami a betakarítás kulcseszköze. Órákat lehet ezzel a géppel megtakarítani, és nagy földterületekről begyűjteni a gabonát. A következő eszköz, aminek sokat köszönhetünk, az a rotációs kapa. Mivel a termesztés egyik legfontosabb eleme, hogy a földet hogyan használjuk, ennek az eszköznek a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rotációs kapa egy talajművelő szerkezet, amit lényegében a talaj feltörésére használnak. Vetéskor komoly szerepet kap, és természetesen ma már szinte nélkülözhetetlennek tűnik a legtöbb földön. Érdemes még szót ejteni a tárcsás ekéről is, ami szintén a talajművelés folyamatában kap szerepet, mégpedig a finomabb csomók feltörésében. Használatával a talaj simább és egyenletesebb lesz, valamint jóval kevesebb műtrágyát és vegyszert igényel a termesztéshez, sokkal ideálisabbá teszi a környezetet a növények neveléséhez, egyebek mellett jobb vízellátást biztosítva.

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Unsplash/Illusztráció


Kapcsolódó cikkek

Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

Környezetbarát technológiák a mezőgazdaságban

A jövő mezőgazdasága nem a fenntarthatóságra, hanem egy új szemléletmódra törekszik.

A modern mezőgazdaság egyik legfontosabb gépe, az autonóm traktor

A modern mezőgazdaság egyik legfontosabb gépe, az autonóm traktor

Az önvezető robotok nélkül nem lesz könnyű versenyben maradni.

Miért fontos a talajlazítás?

Miért fontos a talajlazítás?

A növények mindegyikének megfelelő mennyiségű levegőre, hőre, vízre, valamint tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy a gyökerei fejlődni tudjanak.